Bevezető


A CR-BIRDING adatbázisba feltölthetőek a színes jelölésű madarak megfigyelési adatai. Amennyiben a jelölések pontos rögzítése alapján a madár egyedileg azonosítható, láthatóvá válik az adott egyed gyűrűzésének és az összes feltöltött megfigyelésének adatai is.

 

Az online CR-BIRDING adatbázis tartalmazza az összes olyan, Magyarországon színes jelöléssel ellátott madár gyűrűzési adatait, amelyet a tárgyévet megelőző időszakban gyűrűztek. Ha egy ilyen madár megfigyelését tölti fel, akkor hamarosan láthatja a madár teljes adatsorát (a gyűrűzési adatokat és az eddigi összes feltöltött megfigyelési adatokat is). A tárgyévi gyűrűzési adatok feltöltése az adatok beérkezését követően folyamatosan történik, ezért ilyen madár esetén előfordulhat, hogy a gyűrűzési adatok nem jelennek meg hamarosan a megfigyelés feltöltése után, ezekre néhány napot vagy hetet várni kell.

 

A külföldi gyűrűzésű madarak esetén azok, amelyeket korábban már észleltek Magyarországon, és a gyűrűzési adataikat az adatkezelő központ vagy a projektkoordinátor megküldte, s feltöltésre kerültek az online adatbázisba, így egy újabb megfigyelési adat rögzítése után hamarosan látható a madár teljes adatsora. Ha olyan külföldön gyűrűzött madár feltöltése történik, amelyet korábban még nem azonosítottak Magyarországon, a gyűrűzési adatokra valamennyi időt várni kell. Ez az idő függ az adott központtól vagy programkoordinátortól. A tárgyévi gyűrűzésű madarak gyűrűzési adataira ebben az esetben is valamivel több időt kell várni az adatkezelés folyamata miatt.

 

Magyarországon a ludak színes jelölése csak az utóbbi évben kezdődött, viszont Európa más országaiban, elsősorban Csehországban, Hollandiában, Oroszországban már évtizedes múltra tekint vissza. Ezeket az adatokat több éve egységesen kezelik a nemzetközi liba-adatbázisban (www.geese.org), ahol online feltöltő rendszer működik. Ezért ha színes nyakgyűrűs ludakat észlel és van a www.geese.org weblapon azonosítója, kérjük használja azt, ellenkező esetben itt is feltöltheti a megfigyelési adatot, és a későbbiekben megküldjük a madár összes adatát e-mail címére. Amennyiben a nemzetközi liba adatbázist használja, ide ne töltse fel ismét az adatot! Amennyiben nincs egyik rendszerben sem azonosítója és nem kíván regisztrálni, a megfigyelési adatokat elküldheti az MME Madárgyűrűzési Központ címére is (ringers@mme.hu). 

 

 


 

 

Ezt az adatbázist a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Szlovák Madártani Egyesület (SOS) és a Szlovák Tudományos Akadémia (SAS) Zoológiai Intézetének együttműködése keretében fejlesztettük és működtetjük.


Kérjük, hogy a használat előtt tanulmányozzák a további menüpontokat és az adatbázis használatával kapcsolatos útmutatókat!


Az adatbázis fejlesztését és működtetését az MME Monitoring Központjának munkatársai végzik.


Kérjük, hogy a felmerülő problémákkal és kérdésekkel forduljanak munkatársainkhoz, a monitoring@mme.hu e-mail címen!

 

Az adatbázis további oldalait elérheti a fenti Menü használatával!

 


 

Milyen adatokat tölthetnek fel a CR-BIRDING adatbázisba?

Ez az adatbázis a színes jelöléssel (láb-gyűrű, nyak-gyűrű, szárnykrotália, csőrbélyeg, tollfestés) ellátott madarak megfigyelési adatait gyűjti. (Ebbe nemcsak a távolról történő távcsöves leolvasások, hanem a jelölés felhelyezése vagy az elpusztulva talált madarak megtalálása is beletartozik.) 

Kérjük, hogy olyan adatot NE töltsön fel az adatbázisba, melyet korábban már megküldött a Madárgyűrűzési Központ részére, s azokat a megfigyelési adatokat, melyeket a CR-BIRDING online adatbázisba feltölt, NE küldje meg a Központ részére is!

 

Várjuk az archív adatokat is!

Természetesen az adatbázisba nem kizárólag a friss megfigyelések adatai és fotói tölthetőek fel, hanem azok is, melyek korábban történtek, de nem küldte meg azokat a Madárgyűrűzési Központnak.
 


 

Az adatbázis használata

 

Az adatbázis használata nem okozhat gondot azoknak, akik az interneten töltöttek már ki űrlapokat vagy a Google térképén saját rétegeket hoztak létre gmail felhasználói oldalukon. De aki még nem foglalkozott korábban hasonló dolgokkal, azoknak sem lesz bonyolult. 

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk az adatbázis használatával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

 

Regisztráció és belépés

Az adatbázisba minden olyan személy tölthet fel adatokat, aki regisztrálta magát az MME Monitoring Központjának valamelyik honlapján.

Ha korábban már más honlapjainkon regisztrált, akkor nincs más teendője, mint megadni a Felhasználói nevét és jelszavát, az adatbázis Belépés oldalán.

Ha fel szeretné tölteni megfigyeléseit az adatbázisba, akkor előtte regisztrálnia kell, amit a következő linkre kattintva is megtehet: Regisztráció >>

Regisztrált felhasználóink az MME Monitoring Központ által működtetett weboldalak többségén ugyanazzal a felhasználói névvel és jelszóval tudnak belépni, és ott adatokat feltölteni vagy elérni olyan tartalmakat, amelyek csak a regisztrált felhasználók számára elérhetőek.

Jelenleg az alábbi honlapokon használhatják regisztrációs adataikat:

 

Általános szabályok

 • Kérjük, hogy a regisztráció során valós adatokat adjon meg!
 • Ha nem saját megfigyelési adatait tölti fel adatbázisunkba, akkor előtte egyeztessen a megfigyelővel, hogy hozzájárul-e ehhez!
 • Az adatbázis működtetői fenntartják a jogot, hogy a felhasználók adatait töröljék, ha azt indokoltnak látják.

 

Praktikus tudnivalók

Számos olyan dologgal találkozhat az adatbázis használata során, melyek ismerete praktikus lehet, s megkönnyítheti az Ön munkáját.

 • Az adatbázisban a bal felső sarokban található Menü és annak almenü pontjain keresztül egyszerűen és értelemszerűen elérhetőek az egyes funkciók. Belépés után olyan funkciók is elérhetőek, melyek egyébként nem.
 • Ajánlott elolvasni az útmutatókat és praktikus tanácsokat, melyek általában minden táblázat, űrlap és térkép alatt megtalálhatóak. Ezek a legtöbb esetben megadják a választ a felmerülő kérdésekre és problémákra.
 • A táblázatokban az egyes mezők nevére kattintva sorba lehet rendezni az adatokat, s az alatta lévő kereső mezőkbe írt értékek vagy szövegek alapján szűréseket is végezhet.
 • A táblázat alatti mezőbe írt számmal tudja beállítani, hogy hány sort szeretne látni egy oldalon. A szám beírása után az (=) jelre kell kattintani.
 • Az oldalak között lapozni a megfelelő jelekkel (Következő egy oldallal előre, Előző vissza, Utolsó a legvégére vagy Első az elejére ugrik) vagy az oldalszám linkekre kattintva lehet.
 • Adatokat csak belépés után tud feltölteni!
 • Ha saját feltöltött adatát szeretné kiegészíteni vagy módosítani, akkor a jobb oldalon látható sárga ceruzára  kell kattintania.
 • Ha saját feltöltött adatát törölni szeretné, akkor a jobb oldalon látható piros ikonra delete kell kattintania.

 


Jelen oldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.